Skip to main content

Sterke bijen

Wereldwijd is er een zorgwekkend verhoogde bijensterfte. Daar zijn verschillende oorzaken voor, zoals monocultuur en het gebruik van pesticiden. Daarnaast is er de verwoestende varroamijt. Een piepkleine parasiet die zich voortplant in het ‘broed’ van honingbijen. Bijen zijn nodig in ons ecosysteem. Wanneer er niet genoeg bijen zijn om onze gewassen te kunnen bestuiven, zullen er soorten uitsterven. Met als gevolg verschraling van onze natuur en zelfs voedselschaarste. In 2019 is de bij dan ook benoemd tot het belangrijkste schepsel op aarde.

Het is belangrijk dat we er alles aan doen om het tij te keren en de varroamijt een halt toe te roepen. Dat kunnen de bijen zelf, maar daar moeten wij ze wel een handje bij helpen. Stichting BeeSerious teelt bijen met verhoogde resistentie tegen de varroa. Deze bijen zijn zelf in staat om hun bijenkasten te controleren op de aanwezigheid van varroamijt en deze vervolgens in een vroeg stadium te elimineren. Sommige bijen hebben deze eigenschap van nature. En door specifiek deze bijen te selecteren en te telen, wordt deze bijzondere eigenschap algemeen. Een vitaal en resistent bijenvolk is veel beter in staat tegenslagen te verwerken en komt van nature gezond de winter door.

Honing was tot een paar eeuwen geleden de belangrijkste zoetstof. Bijen en mensen zijn dan ook al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden. Met de introductie van suiker begonnen we honing en de vele mogelijkheden ervan te vergeten. Helaas is het zover gekomen, dat we de bijen bijna helemaal zijn vergeten. Pas na een enorme wake-up call beginnen we te beseffen hoe belangrijk bijen zijn voor ons voortbestaan op aarde. Opbrengsten van de verkopen van de dranken van Serious Bee Distillers komen ten goede aan Stichting BeeSerious.

Kijk op beeserious.nl voor meer informatie